Схема на свързване в частна къща

Когато разгледахме как да се проведе окабеляване в къщата, след това беше обърнато специално внимание на създаването на диаграма, върху която трябва да се покажат всички елементи на захранващата мрежа, като се започне от входната машина и завършва с гнезда в стаите. На следващо място, ние ще разгледаме най-добрия вариант за схема за свързване на дома, използвайки надеждна защитна автоматизация и еднофазен измервател.

Веднага бих искал да отбележа, че в тази статия разглеждаме само един от най-добрите варианти за окабеляване на стаите. В действителност можете да модифицирате напълно проекта въз основа на такива фактори като: общото натоварване от електрическите уреди, броя на стаите, желанието да се спести електроенергия и т.н.

Представяме на вашето внимание типична схема на свързване в 220 V къща:Схема на свързване в къщата 220 V

Що се отнася до съставните елементи на окабеляването, препоръчваме да използвате следното:

 • Електромерът е двутарифен, тъй като това ще помогне за значително спестяване на електроенергия, например, според тарифите на 2019 г. в Москва с двузонно зареждане в нощната зона (от 23:00 до 07:00 часа), 1 кВт / час електроенергия струва 2,29 рубли, а в дневната зона ( от 07:00 до 23:00) - почти три пъти по-скъпи, така че ще плащате 6,18 r за всеки киловатчас.
 • Ако е възможно свързване на три фази (380V) към вашия дом - използвайте го. Първо, това ще позволи използването на проводници с по-малко напречно сечение за свързване на мощни потребители. Второ, повечето електрически печки и електрически котли изискват трифазна, двуфазна и компромисна опция за еднофазно свързване. Трето, ако обичате да работите със собствените си ръце, тогава асинхронните електродвигатели са по-лесни за свързване към трифазна мрежа, те ще работят с пълна мощност и по-равномерно. Такива двигатели са в огромното мнозинство от машини. Ако това не е възможно, все пак трябва да обърнете дължимото внимание на еднофазната схема на окабеляване за 220V.
 • Кабелът в цялата къща трябва да е меден, най-добре да се купи VVGng или VVGng-LS. След това се избира подходящ вариант изчисляване на напречното сечение на кабела по мощност и ток, Обикновено за осветителни тела се избира кабел с диаметър 1,5 мм.кв. и 2,5 мм.кв. Сечението на отделните линии на мощни електрически уреди се изчислява индивидуално.
 • Броят на изводите се изчислява индивидуално за всеки случай, следователно в схемата за окабеляване в къщата посочихме един контакт например (всъщност може да има всеки друг брой крушки). Препоръчва се да се създадат няколко търговски групи в цялата сграда на базата на факта, че по време на ремонта няма да се налага да оставяте цялата къща „без светлина“. Същата ситуация с осветлението - има желание и възможности, създайте няколко магистрали по електрическата верига, всяка от които ще обслужва 1-3 групи потребители. за как да разделим окабеляването на групи, разказахме в отделна статия.
 • На входа, веднага след електромера, инсталирайте прекъсвач, който съответства разпределена мощност до вашата къща.Можете да разберете тази информация от техническите спецификации за връзката, договора за захранване или се консултирайте с управляващото дружество или електроснабдителното дружество. Що се отнася до останалите машини, за гнездата те могат да бъдат оценени на 16 A, а за осветителна група - 10 A. По добър начин е необходимо да изчислите текущото натоварване на жилищна сграда и да изберете най-подходящия характеристики на прекъсвача, Изходите трябва да бъдат защитени от текущ теч устройство с остатъчен ток или с дифавтомат.
 • В близост до селската къща има гараж, който също се захранва от входен щит за дома. Схема на свързване в гаража Разгледахме подробно в съответната статия.
 • Входът на електроенергия се осъществява или чрез жичен въздух CIP, разклонете се от опората или подземен кабел AVBbShv или VVG положени в тръбата. Ако имате подземен вход с алуминиев кабел AVBBSHV, по възможност го заменете с меден аналог - VBbShv.
 • Във всички стаи е по-добре да се използва оловни крушкизащото те са по-издръжливи, консумират минимум електричество и могат да се използват в абсолютно всяка стая, дори в банята, дори в кухнята, да не говорим за спалнята.
 • Отделна изходна група е защитена за банята, защитена от 10 mA RCD (други контакти могат да бъдат защитени с 30 mA RCD), което е свързано с повишен риск от токов удар (помещението има висока влажност). Прочетете повече за това в PUE 7.1.48, 7.1.71-7.1.88.
 • Присъства заземяване, не показахме всяко отделно ядро ​​на типична схема на свързване (фаза, нула, земя), за да не претрупваме чертежа.

В случай, че решите да направите схемата на окабеляване в къщата трифазна (при 380 V), ще трябва да изберете други мрежови елементи според характеристиките, но принципът на окабеляване на кабелите в стаите ще остане същият. Само в този случай, в допълнение, ще е необходимо правилно разпределете товара на фази.

Диаграмата по-долу ясно показва как да разпределите еднофазните потребители в къщата на групи:

Разделяне на окабеляването на групи

Обръщаме вашето внимание на факта, че в дървена селска къща (обикновено версия за лятна вила на сградата) електрическата верига ще изглежда различно и елементите на захранването ще бъдат различни, което е свързано с изискванията за пожарна безопасност!

Полезно видео по темата:

Съвети за електрическо окабеляване

Сега знаете как изглежда схемата на свързване в къща с напрежение 220 V. Ако имате проблеми с проектирането, изпратете снимка на вашия домашен план по всяко време, така че нашите специалисти да ви посъветват и помогнат. За целта създадохме категорията „Въпрос към електротехника“, В което препоръчваме активно да участвате!

Прочетете също:

Съвети за електрическо окабеляване

(12 гласа)
Зареждането ...

4 коментара

 • Airat

  Добър ден Моля, кажете ми дали rapred е правилен от щита. от AB 25a на пода с единичен провод 3x2.5 до разклонителната кутия в центъра на стаята, разпределете в 3-4 стаи в гнезда от 2 бр. такава жица.

  отговор
  • Admin

   Добре дошли! Е, според нормите на 2,5 mm.kv. при 25А, машината е подходяща, но в действителност може да не е достатъчна за стая с 4 стаи от тази секция, ако се използват мощни електрически уреди, например печка. Ако няма да свържете нещо мощно, оставете го по този начин. Но е по-добре да изберете машина 40А и да държите меден кабел 3 * 6 mm.kv.

   отговор
 • Хостинг

  В онези дни, когато се строиха типични панелни къщи, не беше предвидено да се използват толкова мощни електрически уреди във всеки апартамент, както се случва сега. Следователно окабеляването на електрическото окабеляване в къщата се извърши по неприемлива схема за съвременния живот.

  отговор
 • Али

  Една стая (9x4) все още е спалня (3x4) и кухня (4x4) Как да създам електричество?

  отговор

Добавете коментар