Схема на свързване на прожекторите към сензора и фото релето

Уличното осветление в страната винаги трябва да бъде висококачествено, издръжливо и в същото време икономично. За да бъдете наистина такива, трябва изберете прожектор като осветително тяло. Освен това към тази лампа трябва да бъдат свързани детектор за движение и сензор за светлина, който ще включи осветлението в района само когато е тъмно и само ако човек влезе в зоната на откриване. В резултат уличната светлина няма да работи цяла нощ, но само ако е необходимо, което ще спести значителна сума пари, особено ако вътре е поставена LED лампа. По-нататък ще разгледаме най-ефективните и в същото време прости схеми за свързване на прожектор към сензор за движение и фото реле.

И така, първата схема за свързване на LED прожектор към сензор е следната:Схема на свързване на улична лампа към сензора

Както виждате, три проводника са свързани към разклонителната кутия на улицата: фаза, земя и нула. PE проводник (земя) е необходим само ако корпусът на лампата е метален. Всичко е съвсем просто - фазата се провежда до прекъсване, нула на всяко устройство.

Ако сте купили сензорна лампа (сензорът вече е инсталиран в корпуса), препоръчително е допълнително да го свържете към фоторелето, което автоматично се включва светлината, когато е тъмно. Тук окабеляването на електрическите проводници не е много сложно: нула се извежда на всяко от устройствата, фазата първо преминава към фоторелето, а след това към лампата.

Схема на свързване на сензорния прожектор с фото реле:Монтиране на фотореле на улична лампа

Принципът на работа с тази връзка е следният: когато падне нощ, фоторелето затваря веригата, в резултат на което токът се подава към клемите на халогенния прожектор. Веднага след като човек се появи в зоната на детектиране, сензорът ще реагира и ще затвори своята част от веригата, в резултат на което халогенна лампа свети.

Е, последната опция е подходяща, ако сте закупили обикновена LED прожекторна светлина (без сензор за светлина и движение). В този случай не забравяйте да допълнете електрическата верига с два сензора, свързани последователно, както е показано по-долу.Схема на свързване на прожектор със сензор за движение и фото реле

Последните две опции за свързване ще направят уличното осветление икономично и напълно автоматично, затова препоръчваме да използвате един от тях. Ако сте закупили 12V лампа, тогава трябва да я свържете към мрежата само чрез захранване 220/12 Volt. Свързването директно към електрическата мрежа ще повреди лампата.

Това е всичко, което исках да ви кажа по този въпрос. Както можете да видите, схемата на свързване на LED прожекторите със сензор за движение и фото реле е съвсем проста! И накрая, препоръчваме ви да свържете уличната лампа само през машината, която ще бъде инсталирана в разпределителното табло на улицата. Това ще позволи безопасен ремонт на прожекторите, както в тези вериги са изключени само сензори.

Подобни материали:

(8 гласа)
Зареждане...

5 коментара

 • Алексей

  Схемата не е правилна. Червеният проводник от фоторелето отива към кафявия проводник на сензора за движение, а не както е на снимката.

  Отговарям
  • Admin

   На снимката е показана условна диаграма. Всичко за нея е правилно.

   Отговарям
  • Игор

   благодаря, помогнахте, според вашия коментар, и свържете останалите проводници от сензора за движение червено към останалия проводник от светлината на кафявото и воала, икономичната система работи

   Отговарям
 • Антон

  Схемата не съответства на описанието. Съгласно представената схема, PE проводникът е посочен в пролуката, а L трябва

  Отговарям
  • Admin

   Къде видяхте, че PE проводникът се скъса?

   Отговарям

Добави коментар