Видове клипове за закрепване на проводници

Когато инсталирате открито окабеляване, закрепването на жица или кабел към тавана или към стената може да се извърши по различни начини. Една от често използваните опции за монтаж се основава на използването на специални крепежни елементи - клипове. В зависимост от това кой проводник искате да положите, той се закрепва в тръба, гофрирана втулка или открито, ако се налагат изисквания към външния вид на окабеляването, се използват клипове за проводници и кабели с различен дизайн и размери. По-долу е преглед на тези монтажни продукти.

Клипове с карамфил

Проектиран за закрепване на жица или кабел с диаметър от 6 мм до 14 мм. Те се използват за монтиране на вериги за захранване и осветление, както и за телефонни и мрежови компютърни линии. Изработен от топлоустойчив и устойчив на износване полипропилен, способен да работи при температури от -5 ° C до + 140 ° C. Монтирането към стена или таван се извършва с пирон, включен в комплекта. Гвоздеят е от закалена стомана, дължината му варира от 8,1 мм до 14,9 мм. Размерите на клипсите могат да варират от 4 до 12 мм (диаметър за закрепване на кръгъл кабел). За плосък проводник в маркировката са посочени два размера, например 5,7 * 10 мм. Производителите декларираха възможността за инсталиране на такива продукти върху всякакви повърхности, с изключение на метални. На практика е по-удобно да забивате ноктите в по-меки материали, например дърво, гипсокартон, пенобетон, сурова тухла.

Скоби за кабели със шпилка

Размерът на скобата е избран така, че проводникът или кабелът да се вписват плътно в него, което позволява да се подхлъзне само когато се приложи забележима сила. Преди да започнете инсталирането маркирайте маршрута на окабеляването, Скобите трябва да се поставят на равни интервали. На места от завоя на пистата, клиповете са разположени в непосредствена близост до завоя от двете му страни. След инсталиране на следващия закопчалка, проводникът или кабелът трябва да се затегне по маркираната пътека, инсталирайте следващия закопчалка и чук в нокътя, като държите проводника здраво.

Има и специален телбод за закрепване на скоби. Видеото по-долу ясно показва как да използвате това устройство:

Клипове за монтаж на гофриране или PVC тръби

В случай, че кабелът или проводникът е положен в гофрираната или PVC тръба, е удобно да използвате еластични пластмасови скоби - ключалки, показани на снимката:

Гофриращи скоби

Те са направени чрез леене под налягане от пластмаса, оборудвани с усилватели, осигуряващи здравината на сцепление на тръбата или гофриране. Използването на висококачествена пластмаса позволява на продукта да поддържа механични характеристики в широк диапазон от работни температури. Закрепването се извършва със самонарезен винт. Диапазонът на размерите е представен с клипове с диаметър на монтаж от 12 мм до 50 мм.Характеристика на този продукт са специални канали на страничните повърхности на клипа, благодарение на които скобите с различни размери могат да се комбинират в блокове, когато се изисква паралелна инсталация на няколко кабелни линии.

Започнете работа с внимателно маркиране на пътя на окабеляването. Клиповете или блоковете от тях трябва да бъдат фиксирани на равни разстояния. Ако няколко линии са положени успоредно и скобите са комбинирани в блокове, няма нужда да фиксирате всяка от тях към стената, достатъчно е да закрепите една от три или четири свързани скоби. В зависимост от материала на стената или тавана, скобата може да бъде закрепена или чрез директно завинтване на винт (за дърво или гипсокартон), или в предварително пробит отвор (за метал или пластмаса). За монтаж по време на монтажа на кабелната скоба върху тухла или бетон е по-добре да използвате дюбел-пирон с правилния размер. Инсталацията завършва с инсталирането на тръбата в целта на ключалката и леко натискане за влизане в канала, последвано от щракване. Повече за как да пуснете кабел чрез гофриране, разказахме в отделна статия.

Снимката по-долу показва вариант на скобата, фиксираща запечатаните тръби или гофриране. Снабден е с закопчалка, която осигурява по-плътно прилягане. Монтажът на тази скоба, както и на предишната, се извършва под винта.

Закопчалка с закопчалка

Декоративни клипове

В структурно отношение тези продукти са подобни на монтажните скоби с шипове. Благодарение на декоративната форма, такива скоби позволяват не само да произвеждат тел за монтиране, но също така придават на стаята желания стил, както и красив маскирайте проводниците на стената, Пример за използването на такива скоби е представен на снимката по-долу.

Декоративни опори

Маскиране на електрическо окабеляване

Друг пример за декоративни кабелни скоби е показан на следващата снимка. Тези самозалепващи се универсални клипове са монтирани на двустранна лента и са предназначени да фиксират кабелите на зарядни устройства на телефони и компютърни периферни устройства. Клипсите с велкро са удобни за поставяне върху всяка гладка повърхност.

Велкро закопчалки

Преглед на този тип продукти е даден във видеото:

Клип за кабел KL

Един от най-простите видове закрепващи проводници под формата на скоба. Изработена е от пластмаса или метал. Размерите на продуктите позволяват закрепване на кабели и проводници от различни секции. Диаметърът на клипа варира от 5 до 20 мм, маркировката е подходяща: KL-5, KL-12 и т.н.

KL

Простотата на конструкцията, ниската цена и не много високите декоративни качества на такъв крепеж ни позволяват да говорим за предпочитаната му употреба при монтаж на скрито окабеляване, за предварително фиксиране на проводника в портата.

Скоби за дюбели

Този крепеж е предназначен за монтаж на кръгъл или плосък проводник. С отворено окабеляване те са най-малко видими от всички видове крепежни елементи. Прозрачните скоби от този дизайн са подходящи за окабеляване от всякакъв цвят. Те могат да се използват със скрито окабеляване, в строб. Те са инсталирани много просто. В стената се пробива дупка с желания диаметър, проводникът се вкарва в клипа, след това клипът се вкарва в отвора и се изтласква докрай. Недостатъците включват сравнително малка якост на закрепване и следователно такива клипове се използват при монтажа на сравнително леки проводници и кабели.

Скоби за дюбели

Размерите на скобите за дюбели за електрическото окабеляване ние предоставихме по-долу:

Размери на квадратни скоби

Кръгли скоби

Видеото по-долу ясно показва как да използвате скоби за дюбели за закрепване на проводници:

Затова разгледахме какви клипове са за проводници и кабели. Както можете да видите, има много опции за изпълнение на крепежни елементи за кабели, така че изборът на подходяща опция за вашите собствени условия няма да бъде труден!

Ще бъде полезно да прочетете:

(3 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар