Как да преизчислите електричеството и какво е важно да знаете за него

Плащането на сметки за светлина обикновено се основава на показанията на електромерите. Те трябва да бъдат прехвърлени от наемателите на организацията, която им осигурява електричество. Колко често се случва това - на управляваща компания (Великобритания) или партньорство на собственици на жилища (HOA). Или специалисти от тази компания по време на планови проверки вземат данни от електромери с последващ подпис на наемателите в съответния журнал. В някои случаи обаче електричеството се преизчислява, нека разберем по-подробно какво е и как да го произвеждаме.

В какви случаи се произвежда

Несъответствия между фактурата за плащане и количеството действително консумирана енергия могат да възникнат поради ненавременното предаване на информация за количеството консумирана енергия. След получаване на реални показания на електромерите се преизчислява. Това е основният случай на тази операция.

Ако не преминете показанията на измервателния уред, тогава ви се дължи дълг, равен на средната консумация на енергия за всеки апартамент. Но при изчисляване на разходите за общи нужди възниква проблем - използването на средната стойност на консумираната електроенергия може да е неправилно.

Преизчисляване на светлината

Да предположим, че ако човек не е предал необходимата информация в Наказателния кодекс във връзка с неговото напускане, той, съответно, не е консумирал електричество. След като организацията по продажбите получи истински свидетелства и преизчисления - излишъкът, който първоначално е бил начислен на наемателя, ще бъде преведен по сметката за общи нужди на къщата и ще бъде разпределен равномерно между всички наематели.

Важно! Преизчисляването на електроенергията може да доведе както в полза на потребителя, така и срещу него. Тоест, ако наистина сте консумирали повече, отколкото сте изчислили, тогава след преизчисляване ще плащате за реални киловатчаси и съответно обратното.

Собствениците на магазини и други нежилищни помещения, които са в къщата, се преизчисляват по същия начин. Само когато свидетелските показания не се предават, не се използват средните стойности за апартаментите, които се използват, а сумата, фиксирана в договора.

Друга причина за преизчисляването може да бъде неправилното отчитане на устройството за общо измерване на дома (ODPU). В този случай, след като идентифицирате значително различна от обичайната сума в сметките, трябва да се свържете със същата организация, която плащате за електричество.

Забележка: наемателите имат право да присъстват, когато вземат показания от ODPU. За целта първо разберете датата на тази процедура от HOA или от Наказателния кодекс.

Същата ситуация може да възникне при вземане на показания от измервателя на апартамента. Трябва да поискате повторно въвеждане на специалисти и препрочитане на действителните стойности. Мотивирайте правата си с клауза 61 от Правилата за предоставените комунални услуги, а именно:

P.61 от Правилата за предоставените комунални услуги

Тоест, надплащане за всички несъответствия в използваната kW / h се използва за изплащане на последващи плащания.

Във връзка с неизправност на електромера също се прави преизчисляване.Например при рязко увеличение или намаление на месечното потребление на електроенергия, ако след подмяна на електромера показанията се различават значително от тези на стария и в други ситуации. Или ако брояч се счупи от само себе си. За да постигнете преизчисляване на електроенергията, трябва да напишете изявление до държавната инспекция за жилищно настаняване, в която да заявите проблема, например, че има несъответствия в сметките за плащане. Но акцентът, че това се случи след подмяната на брояча, не е необходимо. След това ще се извърши проверка в Наказателния кодекс и проверка на измервателните устройства. Ако имате право, ще бъдете отчетени според тарифите за предходни периоди.

Така че причините за преизчисляването на електроенергията могат да бъдат следните:

 1. Поради липса на доказателства.
 2. Неживи наематели през този период от време.
 3. Ако показанията са взети неправилно.
 4. Неправилно измервателно устройство.

Популярен въпрос: "Къде да отида и как да преброим електричеството?". Свържете се с Наказателния кодекс, сдружението на собствениците на жилища, жилищно-комуналната служба или друга организация за продажби на енергия, която ви осигурява електричество.

Нюанси и полезни съвети

Ето какво трябва да знаете за процедурата за преизчисляване на електроенергията:

 1. На първо място, заслужава да се помни, че преизчислението се извършва според тарифите, които са били в разглеждания период. Например, ако сте били извън повече от шест месеца, а в момента на пристигането, тарифите са променени - поискайте плащане за услуги по текущи цени за всеки от периодите.
 2. Имате право да изискате сертификат с пълното съдържание на изчисленията във вашата лична сметка. Това ще ви помогне да разберете откъде идва тази сума.
 3. За да избегнете проблеми с несъответствието между сумите при плащането на сметки за ток, трябва своевременно да предадете показанията на електромера.
 4. Проверете правилността на изваждането на данни от измервателните устройства, ако това се прави от специалисти на компанията. Те трябва да въведат номерата в дневника и да ви го изпратят за подпис.

Това е всичко, което трябва да знаете как да преизчислите електричеството и какви нюанси има тази процедура. Ако имате въпроси, попитайте ги в коментарите под статията. Ще се опитаме да ви помогнем да решите проблема!

Свързани материали:

(4 гласа)
Зареждането ...

8 коментара

 • Наталия

  Здравейте! Родителите ми плащат за светлината месечно. Дълг по света няма. Получи се разписката, че за светлината за декември дългът е 1052 рубли. Последните показания бяха подадени през септември. През януари тя показа доказателства сега. И сега казват, че родителите имат дълг за 3500. Възможно ли е да напишат изявление за разпределението?

  отговор
 • Irene

  Здравейте, от 2017 г. дългът натрупа 7 000 рубли от бившия наемател, тя нае Стаята за социален наем.През ноември ми дадоха тази стая и за Социален наем от работа, която вече виси извън стаята! Писах до администрацията на нашия град, няма отговор от тях да преизчисляват. . Кажете ми къде да се обърна, все още можете с този въпрос!

  отговор
 • Татяна

  Здравейте, те отказват да се преизчисляват за електричество, където надплащането е било около 8 хиляди, което води до причината, че електромерът е стар.Стаята е в общинската юрисдикция (не е приватизирана от мен) на основание член 539 от ДКРФ. Абонатът е управляващо дружество и електромерът трябва да бъде заменен от управляващото дружество. Отначало не предаде управляващото копаене излетя. След това по-възрастната домакиня, която след това спря да го прави (за което дори не знаех), когато започнаха да стигат до краен предел суми започнаха да разберете, че е установено, че на стария брояч (за мен), че не върне надплатената Това, което пенсионерът?

  отговор
 • Анастасия

  Купих апартамент през декември 2018 г. От няколко месеца вече нямаше разписки за плащания поради някакъв вид съдебни дела между фирмите.Получаването дойде през април, но за предишните наематели (5 души бяха регистрирани в апартамента) и се оказва, че потреблението се счита за всички живеещи в апартамента - периодът от декември 2018 г. беше отчетен, току-що купих апартамент. Не платих за светлината до август 2019 г. по независещи от мен причини. Само аз съм регистриран в апартамента и живея. Дойдох във фирмата поднови договора с тях и поисках преизчисляване. Отказаха ми, казаха, че трябва да отида веднага. Правомерни ли са действията на компанията? Разликата в общия размер е огромна. Между другото, платих дълга от 11000 .. благодаря по-рано

  отговор
  • Admin

   Трябва да предоговаряте всички договори, когато купувате апартамент. Никой не е виновен за това, че не сте го направили. Най-вероятно нищо няма да ви помогне. Освен ако не можете да опитате да се обърнете към съда, за да докажете, че наемателите не са живели през този период и е регистриран 1 човек. В този случай е възможно да ви докажете нещо

   отговор
 • Нина

  Добре дошли! Как да постигнем преизчисляване, нашата организация отказва да го предостави! През юни същата година счупените сметки бяха взети с надценена цена за трима души 2000 рубли, тази година предоставиха сертификати и замениха сметките, сега 59 квадратни метра излизат от електромера, тъй като инвалидът живее там. Те отказват да кажат, че не преизчисляват. Къде да отида?

  отговор
 • Albert

  Броячът надхвърли интервала за проверка. Трябва ли да плащам друго, освен нормативни изчисления?
  Взехме показания от този брояч, прочетохме преизчислението. Но не можете да използвате показанията на този брояч

  отговор
 • Лидия

  Няма частна къща с газ 30 кв. Готвим - отопление - отопляваме се - с ток в студа печката е дравишки.Какви са сертификатите за преизчисляване на електричеството. Живеем в центъра на града. Благодаря ви

  отговор

Добавете коментар