Причините за загубата на електроенергия на дълги разстояния

Загубите на електроенергия в електрическите мрежи се считат за разликата между количеството електроенергия, прехвърлено от производителя, и количеството електроенергия, отчетено от потребителя. Загубите възникват по електропроводи, в силови трансформатори, поради вихрови токове в устройства с реактивно натоварване, както и поради лоша изолация на проводниците и кражба на неразчетено електричество. В тази статия ще се опитаме да поговорим подробно какви са загубите на електроенергия в електрическите мрежи, както и да разгледаме мерки за тяхното намаляване.

Разстояние от електроцентрала до доставчици на организации

При прехвърляне на електрическа енергия от производител към потребител, количеството загуба на електроенергия зависи от проекта и технологичните аспекти. И така, количеството загуба на енергия има обратна връзка с диаметъра на проводника. Колкото по-голям е диаметърът на проводника на електропровода, толкова по-малка е загубата на електроенергия, предавана през него. Големината на загубата зависи от величината на тока в същата линия. Колкото по-голям е токът, толкова по-големи са загубите. Това е така, защото токът, преминаващ през линията, загрява съпротивлението му.

Научете повече за как електроенергията се прехвърля от подстанция към потребителитеМожете в нашата статия!

За да намалят този фактор, разпределителните мрежи използват трансформацията на ниско ниво на напрежение на по-високо ниво. Една проста формула за изчисление е следната: P = I * U. Мощността е равна на произведението на ток и напрежение.

Пример:

Консумирана мощност, W напрежение, Ток, A
100 000 220 454,55
100 000 10 000 10

Чрез увеличаване на напрежението по време на предаване на електрическа енергия в електрическите мрежи е възможно значително да се намали токът, което ще направи възможно разпределението на проводници с много по-малък диаметър. Провалът на тази трансформация е, че има и загуби в трансформаторите, които някой трябва да плати. При предаване на електричество с толкова високо ниво на напрежение, той се губи значително от лош контакт на проводници, които с течение на времето увеличават съпротивлението им. Загубите се увеличават с увеличаване на влажността на въздуха - токът на изтичане на изолаторите и короната се увеличава. Също така загубите в кабелните линии се увеличават при намаляване на параметрите на изолация на проводниците.

Електричество на мрежата

Производителят е прехвърлил енергията на доставчическата организация. Това от своя страна трябва да приведе параметрите в необходимите индикатори: конвертирайте получения продукт в напрежение 6-10 kV, разделно с кабелни линии по подстанциите на разпределителните подстанции, за да го преобразувате в напрежение от 0,4 kV. В тази система загубите при трансформация възникват, когато напрежението се намали от намаляващите трансформатори до желаното ниво. Електричеството се доставя на битовия потребител при напрежение 380 V или 220V. Всеки трансформатор има своя ефективност и е проектиран за конкретно натоварване.Колкото по-голямо е потребителското натоварване, толкова по-големи са загубите на енергия при натоварване в дадена мрежа. Ако коефициентът на натоварване на трансформатора е по-нисък от стандартния, тогава трансформаторът има загуби без натоварване, което е нежелателно.

Следващият нежелан момент е несъответствието на мощността на трансформатора, който преобразува 6-10 kV в 0,4 kV и свързаното натоварване на потребителите. Ако натоварването на консуматорите е по-голямо от номиналната мощност на трансформатора, то или отказва, или не може да осигури необходимите изходни параметри. В резултат на намаляването на напрежението на мрежата електрическите уреди работят в нарушение на паспортния режим и в резултат на това увеличават потреблението.

Мерките за намаляване на техническите загуби на електроенергия в електроснабдителните системи са разгледани подробно във видеото:

Домашни условия

Потребителят е снабден с електричество с напрежение от 0,4 kV. Всички загуби, които настъпват в мрежата след границата на балансовата собственост и оперативната отговорност между енергоснабдителната организация и потребителя, се плащат от потребителя.

Те се състоят от:

 1. Загуби на отопление на тел при превишаване на очакваното потребление.
 2. Загуби поради лоши контакти в комутационните устройства (прекъсвачи, стартери, превключватели, държачи на лампи, щепсели, контакти).
 3. Реактивни загуби в мрежата: индуктивни и капацитивни.
 4. Използването на остарели осветителни системи, хладилници и друго старо оборудване.

Обмислете мерки за намаляване на загубите на електроенергия в домове и апартаменти.

Клауза 1 - борбата срещу този тип загуби е една: използването на проводници, съответстващи на натоварването. В съществуващите мрежи е необходимо да се следи съответствието на параметрите на проводниците и консумацията на енергия. Ако е невъзможно да се коригират тези параметри и да се върнат към нормалното им състояние, трябва да се примирите с факта, че при нагряване на проводниците се губи енергия, в резултат на което параметрите на изолацията им се променят и вероятността от пожар в помещението се увеличава. за как да се изчисли напречното сечение на кабела по мощност и ток, разказахме в съответната статия.

Фото отопление с тел

A.2 - лош контакт: в прекъсвачи - това е използването на съвременни конструкции с добри неокислителни контакти. Всеки оксид повишава устойчивостта. Като за начало - по същия начин. Превключватели - система за изключване трябва да използва метал, който може да издържи действието на влагата и повишените температури. Контактът трябва да бъде осигурен чрез добро притискане на един полюс към друг.

A.3, A.4 - реактивно натоварване. Всички електрически уреди, които не принадлежат към лампи с нажежаема жичка, електрически печки в стар стил имат реактивен компонент на потреблението на електроенергия. Когато към него се прилага напрежение, всяка индуктивност се съпротивлява на преминаването на ток през него поради възникващата магнитна индукция. С течение на времето електромагнитната индукция, която възпрепятства преминаването на ток, спомага за неговото преминаване и добавя към мрежовата част от енергията, която е вредна за обикновените мрежи. Появяват се така наречените вихрови токове, които изкривяват истинските показания на електромерите и правят отрицателни промени в параметрите на доставената електроенергия. Същото се случва и с капацитивно зареждане. Възникващите вихрови токове развалят параметрите на електроенергията, доставена на потребителя. Борба - използването на специални компенсатори за реактивна енергия в зависимост от параметрите на натоварването.

A5. Използване на остарели осветителни системи (крушки с нажежаема жичка). Тяхната ефективност има максимална стойност 3-5%, а може и по-малка. Останалите 95% отиват за нагряване на нишката и, като следствие, за загряване на околната среда и за радиация, която не се възприема от човешкото око. Следователно, за подобряване на този тип осветление стана непрактично. Появиха се и други видове осветление - флуоресцентни лампи, оловни крушкикоито наскоро се използват широко.Ефективността на флуоресцентни лампи достига 7%, а на LED до 20%. Използването на последната ще спести енергия в момента и по време на работа поради дългия експлоатационен живот - до 50 000 часа (лампа с нажежаема жичка - 1000 часа).

LED лампа

Отделно бих искал да отбележа, че е възможно да се намали загубата на електрическа енергия в къща с монтаж на стабилизатор на напрежение, Освен това, както казахме, електричеството се губи при открадването му. Ако забележите това съседите крадат ток, незабавно трябва да се вземат подходящи мерки. Къде да се обадим за помощ, разказахме в съответната статия, която се позова!

Горните методи за намаляване на консумацията на енергия дават намаление на натоварването на окабеляването в къщата и в резултат на това намаляват загубите в електрическата мрежа. Както вече разбрахте, методите на борба са най-широко разкрити за битовите потребители, защото не всеки собственик на апартамент или къща знае за възможни загуби на електроенергия, а доставчическите организации в държавата си държат специално обучени работници по тази тема, които са в състояние да се справят с подобни проблеми.

Така разгледахме основните причини за загубите на енергия в електрическите мрежи и мерките за тяхното намаляване. Сега знаете защо се губи енергия по пътя от подстанцията до къщата и как да се справите с този проблем!

Ще бъде интересно да прочетете:

(9 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

 • Юджийн

  Моля, кажете ми как проводникът от неработещите домакински уреди (телевизор, микровълнова печка, компютър, тел. Зарядно устройство и др.), Свързани с мрежата, влияе върху показанията на електромера

  отговор
 • Иван

  Гледайки как не работят. В крайна сметка, на телевизор и микровълнова фурна, включени в мрежата, светлините са осветени поне, тоест някакъв вид ток така или иначе тече през тях. В този случай потреблението изобщо ще бъде мизерно. В мрежата са включени производител, тренировка и др те изобщо няма да повлияят на брояча, защото там се оказва абсолютно прекъсната верига, добре, максимумът, ще отнеме нещо за зареждане и разряд на електрическия капацитет на проводниците, които се простират до тези устройства, но като цяло това е прах ...

  отговор

Добавете коментар