Какво влияе върху живота на електродвигателя и как да го удължите

Електродвигателите както с променлив, така и с постоянен ток са проектирани за експлоатационен живот от 15-20 години (като правило). При спазване на правилата за работа и навременна поддръжка, електрическите машини издържат по-дълго от този период. В статията ще разкажем на читателите на сайта my.electricianexp, което влияе върху живота на електродвигателя и как може да се удължи.

Правила за избор на електродвигател

За да не се намали стандартният експлоатационен живот по време на работа на двигателя, е необходимо първоначално правилно да се подходи към избора на електрическа машина. Няколко прости правила:

  • Температурата на околната среда и влажността на мястото, където ще бъде инсталиран електродвигателят, трябва да съответстват на климатичната версия на двигателя. В този случай трябва да се вземе предвид, че електрическата машина ще се загрее под товар и температурата на въздуха ще се увеличи съответно.
  • Мощността на електродвигателя трябва да бъде по-висока с 10% от мощността на потребителите (говорим за товароносимостта, мощността и въртящия момент, необходими за задвижването на задвижващите механизми в движение). В съответствие с GOST при проектирането на електрическа система за захранване мощността на електродвигателя се приема с марж от 10% от номиналната.
  • Изборът на защита от експлозия и влага и прах (според стандарта IP) Двигателят трябва да отговаря на работните условия на машината. Степени на защита, видове експлоатационни характеристики и категории електрическо оборудване се регулират от GOST R IEC 60034-5-2007.
  • Изборът вид електродвигателсинхронен или асинхронен, трябва да съответства на характера на натоварването и начина на използване (дълъг, къс, прекъсващ и други). При грешен избор на двигател към механизма, експлоатационният му живот е значително намален. Затова не използвайте двигателя от лебедка, кран или задвижващ клапан, за да задвижвате вентилатори или помпи.
  • Напрежението и токът на електродвигателя трябва да бъдат избрани, като се вземе предвид възможността за захранване на предприятието. За да намалите ударните токове (особено за ED с висока мощност), си струва да изберете електрическа машина със стартиране чрез превключване с"Звезди" до "триъгълника", За това номиналното напрежение на "триъгълника" трябва да бъде равно на линейното напрежение на захранващата мрежа, в повечето случаи това са двигатели с номинално напрежение 380/660 V.

Изборът на електромотор трябва да бъде поверен на професионалист. Защото има много повече функции, които възникват по време на работа и влияят на експлоатационния живот. Това е моментът на натоварване на вала и енергийната ефективност и много други.

Съвети за работа

Производителят прилага инструкции към всеки продукт. През целия живот на електродвигателя е необходимо стриктно да се спазват изискванията и препоръките, описани в него.Ако е необходимо или за да изясните спорни въпроси, можете да отправите запитване до производителя.

В експлоатация през целия експлоатационен живот електрическият двигател се нуждае от ежедневен, седмичен или през други интервали от наблюдение и проверка:

  • измерване на съпротивлението на изолацията на намотките ротор и статор (също се извършва преди всяко изстрелване);
  • измерване на температурата на намотките (при номинално натоварване);
  • контрол на температурата на лагера (разрешен е органолептичен метод);
  • контрол вибрации на двигателя и задвижван механизъм.

Измерване на изолационното съпротивление на намотките на двигателя

Недопустимо е използването на електродвигателя в помещения без вентилация, това води до повишено нагряване на намотките му, в резултат на това експлоатационният живот значително се намалява. Необходимо е да се контролира влажността в помещението, влагата от въздуха може да се кондензира в електрическия двигател поради температурни разлики, което ще доведе до намаляване на изолационното съпротивление и повишено нагряване на намотките. Лагерите на електрическите двигатели също могат да страдат от конденз, особено след дълги периоди на бездействие.

Една от най-честите причини за повреда на електродвигател е качеството на електричеството. Качеството на електроенергията се определя ГОСТ 32144-2013, Когато напрежението на захранването намалява, токът на статора се увеличава и съответно намотките се нагряват. Загряването на намотките значително намалява живота на изолацията.

Прегряване на намотката на двигателя, в резултат на което той не успя

Поради повишеното напрежение магнитният поток на статора и токът на намагнитване се увеличават, което води до нагряване на сърцевината. Температурите достигат критични нива, точно до огъня на стоманата. Освен това, поради повишеното захранващо напрежение, реактивната мощност се взема от мрежата, което се отразява негативно на потребителите.

поддръжка

Поддръжката трябва да се извършва навреме и в обемите, посочени в ръководството за употреба. Поддръжката се регулира и от документи: Правила за техническа експлоатация на потребителски електрически инсталации (PTEEP) и Правила за електрическа инсталация, При спазване на всички изисквания, посочени в инструкциите за устройството и регулаторните документи, експлоатационният живот на двигателя ще надвиши посочения в информационния лист.

Трифазен индукционен двигател с клетка-клетка

При електрически инсталации до 100 kW се избират трифазни асинхронни двигатели с ротор с клетка с клетка. Това се дължи на простотата на дизайна, лекотата на поддръжка и използване в работата, висока надеждност и ниска цена. Поддръжката на такива двигатели се извършва най-малко веднъж на шест месеца.

По време на работа колектор и синхронен двигатели, трябва да се обърне специално внимание на колекторно-четкия апарат, да се следи състоянието на четките и да се отстранява въглерод-графитовият прах от колекторите и пръстените. Между другото, двигателите от серията SDBM са оборудвани със система за безвъзвратно възбуждане.

Колекторът не може да бъде приведен в това състояние.

Влиянието на работните условия върху живота на електродвигателя се доказва с много методи за оценка на повреди и повреди. Изборът на подходящ двигател е основният начин да поддържате и удължавате живота си. Условията на работа няма да повлияят по никакъв начин, ако първоначално двигателят ще работи, например, с претоварване или в помещение с висока температура, а изпълнението ще е за северните страни, вместо за тропически и т.н.

Свързани материали:

(2 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар