Типична схема на окабеляване в двустаен апартамент

Ако решите да замените старото окабеляване в Брежневка или Хрушчов, препоръчваме ви да разгледате две типични схеми за окабеляване в двустаен апартамент в панелна къща. Освен това ние не само ще предоставим модерни проекти за поставяне на контакти, превключватели и разклонителни кутии, но и препоръки как сами да съставите електрическа верига.

Как сами да си съставите план

Ако искате да съставите свой собствен план за поставяне на контакти, ключове и разклонителни кутии във всяка стая на двустаен апартамент, препоръчваме ви да вземете предвид следните точки:

  1. Не е необходимо да свързвате цялата група контакти или осветителната линия под един прекъсвач. Препоръчително е да разградите линията за захранване и осветление на няколко групи. Например, една машина е отговорна за светлината в коридора и банята, а втората - за осветлението в антрето, кухнята и спалнята. В същото време оформлението на изходящата линия в 2-стая Khreshchevka трябва да бъде аналогично разпределено в няколко групи. Относно, как да разделите окабеляването на групи, разказахме в отделна статия.
  2. За да нарисувате самостоятелно проектна схема на електрическото окабеляване в двустаен апартамент, използвайте фотокопие на плана на жилището. В този документ всички размери на помещенията се поддържат според действителните стойности, следователно в бъдеще по време на монтажа няма да имате затруднения с оформлението на стените.
  3. Височина на гнездото и превключвателите не са стандартизирани от GOST стандартите и правилата PUEследователно можете да изберете най-подходящото разстояние от пода за вашите условия.
  4. Всяка стая трябва да има своя разклонителна кутия, с изключение на банята. Поради повишената влажност в банята е по-добре да поставите разклонителната кутия в коридора и от там да извършите електрическо окабеляване за изходи и тела.
  5. Като правило, разработчиците не провеждат електричество до балкона. Това вече прави самият наемодател. Ако в подмяна на окабеляване в апартамента Решихте ли направете светлина на балкона със собствените си ръце можете да донесете отделен проводник от разклонителната кутия на съседната стая, а не директно от панела на апартамента.
  6. В щита трябва да бъде инсталирана защитна автоматика - RCD и прекъсвач, който ще предпази окабеляването в двустайния Хрушчов от късо съединение, изтичане на ток и пренапрежение на мрежата.
  7. Ако стаята е навита (като входно антре към втората от схемите, които сме предвидили по-долу), по-добре е да инсталирате няколко лампи, контролирани от ключ с два ключа. В противен случай осветление на апартамента няма да е достатъчно добър.

Така че ние предоставихме препоръки за изготвяне на схема на окабеляване в двустаен апартамент на панелна къща, сега бих искал да покажа два типични проекта, които можете да вземете за пример във вашия случай.

Готови примери

Така че, на вашето внимание, схемите за окабеляване на двустаен апартамент на панелна и тухлена къща:Схема на свързване в двустаен апартаментТок в Хрушчов

Както можете да видите, за дълъг и криволичещ коридор е наистина по-добре да инсталирате няколко полилея, които ще подобрят осветлението. Що се отнася до търговските обекти, те са най-много в кухнята, защото тук трябва да свържете много домакински електрически уреди: аспиратор, електрическа печка, хладилник, съдомиялна машина, микровълнова печка, чайник и т.н.

За да създадете схема на свързване сами, препоръчваме ви да изучите следните статии:

  1. Как да подредим търговски обекти в апартамента: https://bgm.electricianexp.com/pravilnoe-raspolozhenie-rozetok-v-kvartire.html
  2. Правилното местоположение на тела на тавана: https://bgm.electricianexp.com/pravila-razmeshheniya-svetilnikov-na-potolke.html
  3. Как да направите схема на свързване преди ремонт: https://bgm.electricianexp.com/kak-sostavit-sxemu-elektroprovodki-pered-remontom.html

Също така може да ви е полезно да използвате схема за монтаж на разпределителни табла (една от опциите):

220V схема на електрически панел

 

Единствената разлика е, че във вашия случай ще има повече еднополюсни машини, като най-вероятно ще има повече групи гнезда. Или просто ще има повече потребители на една машина, ако натоварването не надвишава 3,5 kW на една машина. Както посочихме в препоръките, гнездата бяха разделени на няколко групи, в допълнение, окабеляването е защитено от RCD и реле за напрежение, Последният ще предпази апартамента от пренапрежение и повреда на оборудването при счупване на неутралния проводник, което е често срещана ситуация в стар жилищен фонд.

Надяваме се, че предоставените рисунки са ви били полезни. Ако имате някакви затруднения при изготвянето на схема за окабеляване в двустаен апартамент на панелна къща, не забравяйте да ги попитате на нашите специалисти в категорията "Въпрос към електротехника"! Можете да видите визуални снимки и видео примери за електрическа работа в статията: как да направите окабеляване в апартамент направи го сам.

(17 гласа)
Зареждане...

Добави коментар