Видове и характеристики на използването на метален маркуч за кабел

за защита на кабела срещу механични повреди, разрушително въздействие на атмосферния въздух и агресивни среди, както и за осигуряване на електрическа пожарна безопасност, в съответствие с изискванията на нормативните документи, се допуска използването на метални маркучи. Металният електротехнически ръкав е гъвкав маркуч с диаметър до 100 мм, направен чрез усукване на стоманена лента. Днес този продукт често се използва при инсталирането на електрически проводници, така че в тази статия решихме да разгледаме техническите характеристики, размери и видове метални маркучи за кабела.

Вид метални ръкави

В зависимост от условията, при които ще работи кабелът, се предлагат следните видове метални маркучи за неговата защита:

  1. Изработена от поцинкована стоманена лента.
  2. За производството на които се използва лента от неръждаема стомана.
  3. В PVC изолация.

Използването на метална втулка за електрическо окабеляване

Практиката показва, че у дома и в производствен мащаб ръкавите, изработени от поцинкована стомана, са най-популярни. Неръждаемата стомана е скъпо нещо, нейният обхват се простира до изключителни места за полагане на кабели, където може да бъде изложен на агресивна химическа среда.

Технически спецификации

Първо, помислете за основните параметри на маркуча от поцинкована стомана. Изходният материал за производството на този тип маркуч е метална поцинкована плоча с дебелина три микрона. Пропастта между завоите на усукани плочи е запечатана:

  • памучна материя за продукти на марката RZ-TsH;
  • полипропиленово фолио за продукти с марка RZ-SL.

Характеристиките на този дизайн осигуряват гъвкавостта на монтираните кабелни линии, надеждна защита срещу повреди и излагане на прах и мръсотия, а опцията с полипропиленов уплътнител може да издържи на интензивни натоварвания от влага. Тези характеристики позволяват успешно да се използват тези маркучи, когато се монтират както отворени, така и скрито окабеляване, Използването на този тип кабелна защита се препоръчва в електрически вериги, обслужващи вентилационни, отоплителни и климатични системи. Благодарение на металната обвивка, осигуряваща висока степен на защита от пожари, ръкавът може да се използва за монтаж на отворено окабеляване върху дърво. Металната плоча, от която е усукан електрическият продукт, служи като екран и предпазва окабеляването от излагане електрически смущения, Въз основа на горния материал можем да различим основните предимства на металните изделия:

  1. Сила и способност да издържат на механични повреди.
  2. Способността да се осигури защита срещу излагане на прах, мръсотия и влага.
  3. Висока степен на пожарна безопасност.
  4. Способността да издържат на електрически шум.

Предвид нуждите на окабеляването, производителите овладяват производството на много широка гама от вътрешни диаметри от метални маркучи, от 10 до 100 мм.

Технически характеристики на метални ръкави на марките RZ-TsH и RZ-SL:

Размери и параметри на RE-CH

Диаметри на втулката RZ-SL

Сега помислете за метален маркуч в изолация от поливинилхлорид (PVC). Популярни марки: РЗ-ЦП и МРПИ. Технологията на производство на този тип маркуч и набор от положителни качества остават същите като при предишните продукти. Разликата е, че са направени с изолиращо PVC покритие, осигуряващо по-висока степен на защита. Наличието на изолационен слой класифицира този тип метални маркучи като запечатана конструкция, с висока устойчивост на корозия, което го прави подходящ за използване в подземни комунални услуги, тунели и във взривоопасни помещения.

Метална втулка с PVC покритие

Особено важно е да знаете, че този тип маркуч в никакъв случай не е подходящ за работа под вода, както и за полагане на открито, в райони с ниски температури. Факт е, че обвивката от PVC в студа е унищожена. Трябва да се отбележи, че тази опция има още един важен важен плюс - в случай на счупване на обвивката на кабела, изолационният слой локализира разпределението текущ теч отвъд, което ще предпази обслужващия персонал от токов удар при контакт с него.

Технически характеристики на метални маркучи РЗ-ЦП и МРПИ:

RP-COC

ЯМР характеристики

Какво да избера

Критерият за избор на типа метален маркуч трябва да бъде състоянието на средата, в която ще работи.

В интериорни помещения може да се използва метален ръкав без налягане с памучно уплътнение, чието ниво на влажност не надвишава нормата. С полипропиленово уплътнение - закрити помещения с високо съдържание на влага, във вани, перални, душове, а също и на открито.

Запечатаната версия с PVC покритие се препоръчва да се полага в окопи, тунели, вентилационни шахти, експлозивни помещения, подземни работи.

Използването на метални маркучи за електрическо окабеляване от неръждаема стомана е препоръчително в помещения с висока концентрация на агресивни химикали, в хранилища на киселини, основи и соли.

Важно! За да извършите монтажни работи по полагане на кабела в металния маркуч, ще ви е необходим цял списък от свързани устройства, като например монтажни скоби и съединители, които осигуряват връзка и влизане в устройствата за разпределение на маркуча. Съединителите могат да бъдат прави и ъглови, те се отнасят към категорията резбови връзки с стъпка на резбата, идентична на стъпката на завоя на плочата.

И накрая, препоръчваме да гледате видео преглед на металния маркуч за електрическо окабеляване:

Затова разгледахме видовете, размерите и спецификациите на металния маркуч за кабела. Надяваме се, че предоставената информация ви е помогнала да определите избора на подходящ вариант за изпълнение за вашите собствени условия!

Ще бъде полезно да прочетете:

(2 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар