Избор на кабел за електрическо окабеляване - 5 важни нюанса

Преди да продължите към инсталация на окабеляване, важно е да изберете всички компоненти за електрическа работа, включително кабелни продукти. Много ще зависи от напречното сечение, марката и дори производителя, от издръжливостта на домашната електрическа мрежа до безопасността на нейната употреба. В тази статия ще се опитаме да обясним подробно как да изберем кабел за електрическо окабеляване в апартамент и къща (включително дървена).

Кабел или тел?

Първото нещо, което трябва да разберете - за окабеляване на електротехници в хол, трябва да използвате електрически кабел. Има няколко причини, поради които не можете да изберете проводник за електрическо окабеляване:

 1. Разрешено е да се полагат електрически проводници или по скрит начин вътре в стените, или при окабеляване в пода. Освен това проводникът трябва да бъде поставен в гофрирана или HDPE тръба.
 2. Проводниците са по-малко устойчиви на дългосрочно нагряване, в допълнение, те могат да имат единична изолация и следователно техните защитни свойства не са достатъчни, а вероятността от пожар е няколко пъти по-висока.
 3. Кабелите имат по-добри експлоатационни характеристики, включително експлоатационен живот (30 години в сравнение с 10).

Сравнение на проводник

Както можете да видите, има доста добри причини (и това далеч не е всичко), поради които е по-добре да изберете кабел, а не проводник за електрическо окабеляване. Ето защо ще продължим да говорим за правилата за избор на кабелни продукти за окабеляване на електричество в къщата и апартамента.

Критерии за избор

За да изберете правилния кабел за окабеляване, вземете предвид следните препоръки:

Проводникът трябва да бъде три-тел (както на снимката по-долу), защото Днес е много важно да направите заземяване в жилищни сгради. Дори ако все още нямате заземяване, но се планира да се замени окабеляването в апартамента, по-добре е да изберете трижилен проводник и просто временно да не използвате жълто-зеления проводник (изолирайте го).

Три медни ядра

Основен материал - задължително мед, Алуминиевото окабеляване вече не се използва и също е забранено от правилата на PUE. ох плюсовете и минусите на алуминиевото окабеляване може да прочетете в нашата отделна статия.

Много е важно да изберете правилния раздел кабел за окабеляване. За да направите това, трябва да знаете общата мощност на всички електрически уреди или да извършите по-точно изчисляване на напречното сечение - според текущото натоварване. Знаейки силата на тока, достатъчно е да използвате таблицата по-долу и да изберете подходящия размер на сърцевината. Научете повече за изчисляване на напречното сечение на кабела по мощност и ток Можете в нашата статия. Ако говорим за стандартни секции, тогава използвайте 1,5 mm.kv за осветление, а за електропровода (изхода) трябва да изберете 2,5 mm.kv. За да свържете електрическа печка и други домакински уреди, където има голяма консумация на електроенергия, напречното сечение на окабеляването трябва да бъде най-малко 4 mm.kv. Стойностите са за меден проводник.

Таблица с раздели

Също така един от най-важните критерии за избор на кабел за електрическо окабеляване е неговият марка, Тъй като на пазара на кабелни продукти има доста различни продукти, трябва да проучите характеристиките на често използваните и да изберете подходящия вариант за вашите собствени условия. За домашно окабеляване препоръчваме да използвате VVG кабел, VVGng или иначе NYM (последните два проводника не разпространяват горене, така че най-добре е да ги изберете за електрическо окабеляване в дървена къща и чакалня в банята). VVG може да се използва за окабеляване на електротехници в апартамент, както и в пристройки, например в гараж. Директно в парната баня се препоръчва баните да използват топлоустойчиви RKGM тел, На улицата, от стълб до къща, е по-добре да се разтегнете SIP проводник.

Марки за кабели

Е, последното нещо, на което трябва да обърнете внимание, когато избирате - производствено предприятие кабелни продукти. Пазете се от фалшификати и непроверени марки, тъй като в този случай, поради икономия, растението може да спести от напречното сечение на проводниците, дебелината на изолацията и самото качество на изолационния слой. В резултат на това това може да доведе до неблагоприятни последици, например прегряване и пожар на електрическата инсталация при свързване на товара, за който е трябвало да бъде проектиран. ох най-добрите производители на кабели в Русия казахме в съответната статия. Днес лидери като „Севкабел Груп”, ЗАО „Москабел”, „Рибинканкабел” ООД, „Камкабел” ООД и „Електрокабел” от ОАО „Колчугински завод” са лидери. Продуктите на тези производители са с най-високо качество, затова препоръчваме да избирате материали от тези фабрики.

И накрая, препоръчваме ви да се запознаете с мненията на експерти относно предоставените видеоклипове:

Затова говорихме как да изберем кабел за електрическо окабеляване в апартамент и частна къща. Надяваме се, че предоставените съвети са ви помогнали при избора на правилната секция, марка и вид проводник!

Ще бъде полезно да прочетете:

(9 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

 • надзор

  NYM кабелът няма сертификат за пожар за монтаж в жилищни помещения !!!

  отговор
 • Сергей

  На първата снимка Кабел и кабел, а не кабел и проводник! На снимката по-долу, тя е в самия връх, монтирана на стойка с надпис: "меден захранващ кабел"

  отговор

Добавете коментар