Избор на висококачествен котел за съхранение

В тази статия ще разкажем на читателите домашни майсторски енциклопедии за това как да изберем електрически бойлер за съхранение. Предимството на моделите, работещи от мрежата, е, че те могат да поддържат температурата на загрятата вода в икономичен режим, освен това, те не консумират много електричество и са свързани към конвенционален изход. С всичко това цената на електрическите котли за домашна употреба не надвишава 20 хиляди (средната цена е около 10-12 хиляди). На следващо място, ние ще предоставим най-важните съвети за избора на бойлер за съхранение на вашия дом, апартамент и вила.

Критерии за избор

Обем на резервоара

Първото нещо, което трябва да решите, е колко електрически бойлер да изберете. Зависи колко души са в семейството и за какво ще се използва бойлерът. Първо, нека поговорим за целта на резервоара за вода.

Ако трябва да изберете устройство за апартамента, така че да има наличие на топла вода, когато отоплителният сезон приключи, на първо място, съсредоточете се върху свободното пространство в стаята (кухня или баня). Ако пространството позволява, за къпане трябва да вземете бойлер с обем най-малко 80 литра, ако е инсталирана вана и 60 литра за душ. Отново това е свързано с броя на хората, които се нуждаят от електрически бойлер, но повече за това по-долу. Ако изборът на резервоара за съхранение се извършва за миене на съдове, можете да изберете модел за 10 или 15 литра, което ще бъде достатъчно.

Разновидности на резервоарите

Що се отнася до броя на хората, живеещи в апартамент или къща, всичко тук също е двусмислено и зависи от няколко фактора. Например, можете дори да изберете 60-литров електрически бойлер за семейство от 4 деца, но в този случай ще трябва да изчакате, докато водата се загрее, след като всеки човек се изкъпе. Освен това много важен критерий за подбор е мястото за къпане - душ или вана. Ясно е, че използването на душ е много по-икономично, можете да похарчите около 15-20 литра гореща вода, докато банята ще отнеме поне 50 литра на човек. Въз основа на тези нюанси трябва да изберете подходящ бойлер за съхранение. Що се отнася до средните показатели, препоръчваме да се съсредоточите върху следните числа:

 • достатъчно е един човек да вземе резервоар с обем не повече от 50 литра;
 • за семейство от двама или трима изберете устройство за 80 литра;
 • ако в семейството има 4 или повече жители, обемът на акумулаторния електрически котел трябва да бъде избран най-малко 120 литра.

За да ви информираме, има бойлери до 300 литра, но цената на такива модели е доста висока. Най-популярната стойност се счита за 100-литров резервоар, който те купуват както за частна къща, така и за лятна резиденция.

мощност

Следващият критерий за избор на бойлер е мощността на нагревателния елемент. През 2017 г. тази характеристика може да приеме стойности от 1 до 6 kW, докато свързване на бойлер за съхранение може да се извърши към еднофазна или трифазна мрежа.За да изберете правилно силата на електрически бойлер, първо трябва да се съсредоточите върху окабеляването в къщата. Ако окабеляването е ново и може да издържи натоварване от 6 кВт, тогава мощността се избира само въз основа на нуждите (колкото по-мощни са нагревателните елементи, толкова по-бързо става нагряването на водата, но консумацията на енергия е по-голяма). Ако окабеляването в къщата или апартамента е старо, максимумът, на който можете да разчитате, е модел с мощност 2,5 кВт.

Обръщаме вашето внимание на факта, че най-оптималната стойност е мощност от 2 кВт. В този случай водата ще се загрее за около 3 часа до максимална температура, което не е толкова дълго.

Вътрешно покритие

Тук всичко е просто - предлагат се евтини бойлери със стъклокерамично или емайлово покритие. По-скъпите електрически бойлери използват пръскане от неръждаема стомана или титан. Решете коя версия на котела е най-подходяща за вас, но вземете предвид следните характеристики:

 1. Гаранционният срок за резервоарите за съхранение от неръждаема стомана е по-голям.
 2. На тематичните форуми има отрицателни отзиви, те казват, че неръждаемата стомана влияе негативно върху вкуса и миризмата на загрята вода, но този въпрос е много противоречив.
 3. На стоманени резервоари има заваръчен шев, който с течение на времето може да изтече. Въпросът също е спорен, тъй като гаранционният срок за такива модели е по-дълъг.

Независимо от това, всички модерни бойлери са направени от стомана, затова препоръчваме да изберете тази опция за къща, апартамент или вила! Между другото, можете да определите качеството на котела по тегло - колкото по-тежък е резервоарът, толкова по-дебели са стените му и съответно по-добра устойчивост на корозия.

Допълнителни опции

Освен това, като отделен параграф, исках да подчертая някои полезни съвети относно избора на висококачествен електрически бойлер:

 • Бойлерите за съхранение на вода могат да бъдат с мокри или сухи нагревателни елементи. Предимството на последния вариант е, че се предотвратява контакт с вода (и следователно образуване на мащаб), намалява се рискът от токов удар (нагревателят е в запечатана крушка).
 • Обърнете внимание на изолационния слой на резервоара. Колкото по-дебела е, толкова по-дълго котелът ще задържа топлината. Ако искате разумно да изберете висококачествен електрически бойлер за домашна употреба, помислете за модели с дебелина на изолацията от най-малко 35 мм. Що се отнася до самата топлоизолация, по-добре е тя да бъде представена от пенен полиуретан, който е с порядък по-голям от пяната.
 • Когато избирате устройство, имайте предвид, че то трябва да има магнезиев анод, функция за ускорено нагряване, индикатор за включване и най-важното - защита срещу прегряване. Също така, съвременните модели могат да бъдат оборудвани с режим на предотвратяване на замръзване, което ще бъде добро допълнение при закупуване на електрически бойлер за лятна вила.
 • Има специален IP степен на защита, който показва колко уредът е защитен от влага и прах. Така че бойлерът трябва да има IP индекс от най-малко 23. За баня и вана е по-добре да изберете модел със степен на защита IP44.

Между другото, знаехте ли, че котел дори може да се използва за отопление? Говорихме малко по този въпрос в нашата статия - как да направите евтино отопление в дървена къща.


Препоръчваме също да гледате видео по темата:

Становището на експерти

Това са всички съвети как да изберем електрически бойлер за съхранение. Както можете да видите, критериите за избор на бойлер не са много, така че няма да е трудно да определите правилния модел. Препоръчваме ви да прочетете под рейтинга на най-добрите модели за дом, апартамент и вила.

Най-добрите модели

Така че по цена и качество през 2017 г. могат да се разграничат следните 5 електрически котли с обем 80 литра (най-подходящата характеристика за семейство):

 • Полярис поток IDF 80V / H тънък
 • Timberk SWH RS1 80 V
 • Oasis VC-80L
 • Gorenje OTG 80 SL B6
 • Thermex Sprint 80 SPR-V

Ако се нуждаете от бойлер с обем 100 литра, препоръчваме да изберете един от следните модели:

 • Polaris P-100Vr
 • Garanterm GTI 100-V
 • Polaris Vega IMF 100V
 • Oasis VC-100L
 • Gorenje OTG 100 SLSIMB6 / SLSIMBB6

От 50-литровите модели най-добрите електрически бойлери за съхранение са:

 • Timberk SWH RS7 50V
 • Polaris Gamma IMF 50V
 • Electrolux EWH 50 Royal Silver
 • Haier ES50V-R1 (H)
 • Hyundai H-DRS-50V-UI310

За един човек ще бъде напълно достатъчно да избере бойлер за съхранение с обем от 30 литра. ТОП 5 най-добри модели са представени по-долу:

 • Polaris FDRS-30V
 • Garanterm GTI 30-V
 • Ariston ABS SHAPE 30 OR
 • Oasis VC-30L
 • Timberk SWH FSM5 30 V

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да избера електрически бойлер за съхранение по отношение на мощност, обем и компания. Сега знаете всички основни критерии за подбор, както и кои котли са най-добрите през 2017 г.!

Ще бъде интересно да прочетете:

Становището на експерти

(28 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

 • Алена

  Горим, но просто не помня модела. Съпругът попита приятелите си строители кое е по-добре. Те съветваха или с натрупване, или с индиректно нагряване. На Авито видяхме финансиран такъв на добра цена. Вярно, когато започнаха да го разопаковат на кутия, за да проверят, разбраха, че малко подценяват размерите. Но това е нашата пункция, основното е, че така или иначе я инсталирахме)

  отговор
 • победител

  Кажете ми, какво да избера бойлер за гравитационна вода в страната?

  отговор

Добавете коментар