Характеристики и обхват на проводника PV-4

PV-4 проводникът е гъвкава инсталационна жица с многожична сърцевина. Може да се използва за стационарно свързване на електрическо оборудване и монтаж на електрически вериги, захранващи, осветителни вериги. Той е по-гъвкав от MF-3, и повече от това PV-1, В тази статия ще разгледаме характеристиките и обхвата на проводника PV-4.

Характеристики на дизайна

За начало, помислете за декодирането на маркировката:

 • P - тел;
 • В - PVC съединение като изолация;
 • 4 - клас на гъвкавост, на малки секции може да бъде равен на 5, в повечето случаи не по-малък от 4.

Дизайнът включва гъвкава медна многожична сърцевина и еднослойна PVC изолация. Провеждащите вени се правят съгласно GOST 22483.

Гъвкава конструкция на проводника

Изолацията може да бъде монохромна, например: жълто, червено, синьо, зелено, кафяво, черно. Или двуцветен, например, зелено-жълт, цветът на заземяващия проводник, се използва за основни секции с размер до 6 квадратни метра. мм.

Изолационни цветове

Основни параметри и спецификации

От какво се състои телта PV-4, разбрахме. Сега трябва да разгледаме по-подробно при какви условия може да се използва. PV-4 има следните параметри и технически спецификации:

 1. Номиналното променливо напрежение е 450 V.
 2. Честота - 400 Hz.
 3. Номиналното постоянно напрежение е 1000 V.
 4. Тип климатична модификация OM (общ климатичен морски) и CL (студен климат).
 5. Категория на настаняване - 2 (под навес, на закрито, на открито).
 6. Минималната температура е -50 градуса по Целзий.
 7. Максималната температура на околната среда и максималната допустима температура на нагряване в сърцевината е +70 градуса по Целзий.
 8. Максимална влажност - 100%, при температура 35 градуса по Целзий.
 9. Минималната температура за монтаж е -15 градуса по Целзий.
 10. Минималният радиус на огъване е 5 външни диаметра на жицата.
 11. Изолационното съпротивление при приемане е 1 MΩ, а по време на работа най-малко 10 KΩ.

Жицата се продава в заливи с дължина 100 м - това е нейната конструктивна дължина. Има и други пакети, както големи, така и по-малки, това зависи от производителя. Поради дизайна си, проводникът PV-4 е устойчив на вибрации, завои, механични удари и изолационни материали, които не разпространяват горенето. Изолация, устойчива на мухъл.

Заслужава да се отбележи, че производителите гарантират 2-годишен експлоатационен живот от момента на въвеждане на проводниците в експлоатация, докато реалният живот на PV-4 достига 15 години.

Таблицата по-долу показва напречните сечения и размерите на PV-4 проводника:

Сечение на тел PV-4

Област на приложение

Помислете къде се използва проводникът PV-4. Този тип проводник е подходящ за използване в райони с умерен, топъл, тропически климат. За използване в региони със студен климат, PV-HL се произвежда от индустрията.

Проводниците са подходящи за работа в помещения или под тенти, в палатки, тела, ремаркета, гаражи, метални конструкции.Кондензата от влага трябва да се избягва.

Ако говорим за конкретни приложения, тогава можете да използвате PV-4 за монтаж на електрически табла, Удобно е да се работи с него, защото той се огъва лесно. Подходящ и за свързване на електрическо оборудване в автомобил, но това трябва да се направи внимателно. В този случай, ако проводниците излизат извън кабината, по-добре е да използвате кабел или жица с два слоя изолация. Може да се използва за монтаж в продукти като електронно оборудване, тъй като PV-4 е достатъчно гъвкав, за да бъде удобно поставен. Но не забравяйте да носите съвети от типа NSHVIпреди да го свържете към винтовите клеми на автоматичните машини и други неща.

Свързване на гъвкав проводник към машината

Друго място, където се използва проводникът PV-4, е осветлението. Подходящ е както за свързване на захранването към лампата, така и за окабеляване вътре в лампата.

Аналози и производители

Според техническите характеристики вътрешните аналози на проводника PV-4 са PV-3, малко по-малко гъвкави, а чуждестранните са H05V-K и H07V-K с клас на гъвкавост 5.

Техническите характеристики на проводника PV-4 му позволяват да издържа изпитвателно напрежение от 2,5 kV с честота 50 Hz в продължение на 15 минути, след като за ден е под вода.

Тази марка проводници се произвежда от редица производители, заслужава да се подчертае от тях:

 • АД Беларускабел
 • OJSC Tomskcable
 • LLC "Rybinskkabel"
 • JSC Cable Factory Kavkazkabel
 • LLC GK Sevcable
 • Самарска кабелна компания АД

Проводникът PV-4 има достатъчни технически характеристики за използване в ежедневната работа, например по време на монтажните работи и необходимостта често да се огъват проводниците. Освен това относителната му устойчивост на дразнители от околната среда позволи използването му почти навсякъде и в повечето климатични условия.

Свързани материали:

Зареждането ...

Един коментар

Добавете коментар