Законно ли е да се иска премахването на електромера на улицата

Споровете около необходимостта от преместване на електромера извън апартамента, къщата или земята не отшумяват. От гледна точка на организацията за продажба на енергия, това са разумни изисквания. Така инспекторите имат безпрепятствен достъп до измервателни уреди. В тази статия ще ви кажем дали е законно да изисквате премахването на електромера до улицата (или до площадката) и кой да плаща за работата.

Главна информация

С извадено измервателно устройство е лесно да се открие незаконна връзка с електрическата мрежа с цел кражба на ток, Освен енергията, те се ръководят от документ, който описва условията къде да ги монтирате.

Условията са одобрени с Решение на правителството № 442 от 04 май 2012 г. Документът ясно определя местоположението на инсталацията на електромера. Той трябва да бъде монтиран на границата на баланса на електрическите мрежи и потребителя. Има забележка, че ако не е възможно да инсталирате устройства на границата на баланса, тогава устройствата се монтират в непосредствена близост до границата.

Такива места могат да бъдат:

  • външна стена или фасада на къщата;
  • багажник за ограда на сайта;
  • специално монтирана опора за монтиране на кутия с автоматични устройства и брояч;
  • най-близкият полюс на захранването;
  • стълбище на жилищна сграда.

Препоръките за използването на електромери обаче са предписани в PUE. Когато се казва, че електромерите трябва да са в сухи помещения с температура не по-ниска от нула градуса (параграф 1.5.27. глава 1.5).

При преместване на електромера към границата не могат да се наблюдават температурни условия. Тези противоречия в документите се разрешават лесно.

Промишлеността произвежда устройства, които могат да работят при външна температура от -30 ° C. И само в изключителни случаи енергията може да задоволи нуждите на потребителите и да позволи инсталирането на устройства от други места.

Основания и процедура

Обикновено изискването за премахване на плота възниква в случай на свързване на къща в строеж, вила или, ако е необходимо, проверкаподмяна на брояча. Срокът на експлоатация на мнозинството, който не надвишава 16 години.

Когато устройството бъде изведено на улицата, разходите за инсталиране няма да бъдат толкова значителни и се състоят в придобиване на кутия с автоматични устройства и брояч. Освен това ще трябва да закупите проводници, за да свържете кутията към входа на къщата.

Електрическите мрежи координират мястото на инсталиране на устройството и разработват проект, според който е необходимо да се направят всички връзки. Инсталирайте електромера. Например, както е показано на фигурата, поставяйки го на фасадата на къщата.

Електромер на фасадата

След изпълнение на условията, описани в техническото задание, електрическата мрежа свързва електричество.

По подобен начин измервателят се извършва от обекта.Монтажът се извършва в най-близката захранваща опора. Както е показано на снимката по-долу.

Пощенски брояч

В този случай е необходимо да се спазва състоянието: нищо не трябва да пречи на работника на електропреносната мрежа по време на ремонтни дейности по линията. Т.е. щитът е монтиран на разстояние, което позволява на електротехника свободно да се изкачва на полюса с помощта на котки.

Оптималното решение за отстраняване на устройството е използването на самостоятелна опора, предназначена за монтиране на специална кутия за инсталиране на електромера. Трябва да се има предвид, че за свързването на еднофазна линия и трифазна се издават различни спецификации.

За да свържете трите фази, е необходимо да инсталирате заземяващия контур и да извършите неговата проверка. И в щита монтирайте устройство за защита от мълния. Без тези мерки електрическата мрежа няма да направи връзка.

Това са основните разпоредби, които се прилагат за всички потребители. Има обаче някои разлики.

Отстраняване на измервателни устройства в SNT


Проблемите с инсталирането на електромери извън дома също засягат членовете на SNT. В своите изисквания председателят се опитва да намали кражбата на електроенергия, като извежда електромера от къщата на улицата.

Но членовете на обществото не искат да правят това. защото повечето живеят в SNT само в топлия сезон. През останалото време никой не гарантира безопасността на оборудването. Ако електромерът се извади извън селската къща, той може да бъде откраднат през зимата.

Затова възниква въпросът дали това е законово изискване на председателя. Адвокатите категорично твърдят, че такова изискване е незаконно. Но ако общото събрание прие резолюция и повече от 50% от членовете гласуват, тогава такова изискване е оправдано. И ще трябва да се направи.

Премахване до границата на сайта

Започвайки изграждането на вила или частна къща, собственикът се нуждае от електричество. В този случай метален стълб е монтиран на границата на обекта или, както се нарича още - багажник за тръбивърху която е монтирана запечатана кутия.

В него е инсталиран електромерът. Фигурата по-долу показва опция за такава връзка.

Електрически метър на тръбна стойка на границата на обектаАко е необходимо да свържете изградена сграда или да замените неуспешно устройство, тогава инсталацията може да се извърши директно върху оградата на частна къща. Основното условие трябва да бъде надежден дизайн на оградата.

Оградна дозираща дъска

Фигурата по-горе показва опцията за поставяне на кутията върху оградата.

В същото време инспекторът по продажбите на енергия има възможност не само да провери показанията, но и да провери липсата на допълнителни връзки. Ако бъде открита кражба на електричество, тогава собственикът ще се сблъска с големи глоби.

Трансфер до стълбището


Този проблем засяга малък брой хора. защото в повечето жилищни сгради електромерите са монтирани в електрически табла на места.

Законът предвижда, че при липса на възможност за инсталиране на устройства на границата на баланса, той може да бъде инсталиран в непосредствена близост до границата.

Следователно премахването на устройството от апартамента до входа не противоречи на закона. И електропреносната мрежа дава съгласието им.

Ако има нужда да премахнете устройството, технически това не е трудно. В електрическите табла има достатъчно място за настаняване на електромери.

Подова дъска с дозиращи устройства

заключение

Собствениците на жилища, които са се сблъскали с този проблем, питат кой трябва да извади електромера и за чия сметка се прави. И кой е отговорен за безопасността на оборудването.

Собственикът закупува устройствата, инсталира ги самостоятелно, а специалистите по продажби на енергия проверяват, захранват напрежението и инсталират уплътнения.

защото цялото оборудване се закупува от собственика, след това той отговаря за безопасността на устройствата и друго оборудване, поставено в кутията. Решението за отстраняване може да бъде оспорено в съда. Но съдилищата се уреждат със закон и вземат страната на организацията, която доставя електроенергия.

Трябва да се има предвид, че през цялото време ще се провежда изпитването потребителят ще плаща за консумираната електроенергия не според електромера, а по специална тарифа. Това ще доведе до допълнителни разходи.

Законът от 2018 г. от 27 декември № 522-FZ предвижда безплатната подмяна на повреден електромер. Предвижда се да го промените на умни устройства. Те могат да предават данни директно до продажби на енергия в реално време. За целта обаче трябва да се създаде материална база, способна да събира информация. Сега тази възможност не е налице във всички региони, затова все още не се извършва безплатна подмяна навсякъде.

Така разбрахме кога е необходимо премахването на електромера до улицата и дали е законно. Ако имате въпроси, попитайте ги в коментарите под статията!

(2 гласа)
Зареждане...

Добави коментар