Как да определим напрежението на електропроводи: прости методи

Ако сте почитатели на селските разходки и пикници, а ловът и риболовът са вашата страст, вероятно някой ден ще попаднете под опасен стрес в зоната за предаване на енергия. В крайна сметка не бива да се приближавате до определени електрически магистрали. За електротехника определянето на напрежението е проста задача. Как може непрофесионалист да разбере какво напрежение в електропровода е опасно за живота и здравето? По-долу ще разкажем на читателите на сайта Elecroexpertкак да се определи напрежението на електропроводи по външния им вид, броя на изолаторите и други параметри.

Опасност при електропроводи

Класификация на OHL

Напрежението на електропроводите може да бъде:

  1. Ниско напрежение, 0,4 киловолта, предаващо електричество в малките градове.
  2. Средно, с 6 или 10 киловолта, предаващи електричество на разстояние по-малко от 10 км.
  3. Високо напрежение, 35 киловолта, за захранване на малки градове или градове.
  4. Високоволтово 110 киловолта, разпределящо електричество между градовете.
  5. Високоволтово при 150 (220, 330, 500, 750) kV, предаващо енергия на дълги разстояния.

Най-високото напрежение на електропроводи е 1150 киловолта.

Безопасни разстояния

Правилата за защита на труда за всяко напрежение на електропровода определят минималните разстояния до частите, които провеждат ток. Намаляването на това разстояние е забранено.

Таблица на безопасните разстояния до въздушните линии

Определяне на напрежението по външен вид

Следващият етап е определянето на електропроводите.

Как да знаем напрежението в електропровода по външния му вид? Най-лесният начин да направите това е от броя на проводниците и броя на изолаторите. Най-лесният начин е да се определи чрез изолатори.

Има въздушни линии от различни класове напрежение. Нека разгледаме всеки от тях на свой ред.

Електропроводите от 0,4 киловолта (400 волта) са с ниско напрежение, които се срещат във всички населени места. Те винаги използват щифтови изолатори, изработени от порцелан или стъкло. Опорите са направени от стоманобетон или дърво. В еднофазна линия има два проводника. Ако има три фази, ще има четири или повече проводници.

0,4 kV OHL

Следват електропроводи за 6 и 10 киловолта. Визуално те са неразличими един от друг. Винаги има три проводника. Всеки от тях използва два пинов порцеланови или стъклени изолатори или един, но по-голямо наименование. Тези пътеки се използват за захранване на трансформатори. Минималното разстояние до частите, провеждащи ток тук, е 0,6 m.

HVL 10 (6) kV

Често, за да спестят, комбинират окачването на проводници от 0,4 и 10 kV. Зоната за сигурност на такива маршрути е на разстояние 10 m.

В електропровода за напрежение от 35 kV се използват окачващи изолатори в количество от 3 до 5 броя в гирлянда към всеки от трифазните проводници.

OHL 35 kV

Обикновено такива дихателни пътища не преминават през градовете. Разстоянието се счита за допустимо - 0,6 м, а охранителната зона се определя от 15 метра. Опорите трябва да бъдат стоманобетонни или метални, с токови носещи проводници, разположени една от друга на приемливо разстояние.

В електропровода 110 kV всеки от проводниците е монтиран на отделна гирлянда от 6-9 окачени изолатора. Минимално близо до проводниците е разстояние 1 метър, а защитната зона се определя от 20 метра.

VL 110 kV

Материалът за опората е стоманобетон или метал.

Ако напрежението е 150 kV, използвайте 8-9 изолатори за окачване за всяка гирлянда в електропровода. В този случай разстоянието от 1,5 м от токовите проводници се счита за минимално.

OHL 150 kV

Когато напрежението е 220 kV, броят на използваните изолатори е в диапазона от 10 до 40 единици. Фазата се предава по един проводник.

HVL 220 kV

Линиите се използват за доставяне на електричество на големи подстанции. Най-малкото разстояние до проводниците е 2 m. зона за сигурност - 25 m.

В следващите класове електропроводи с високо напрежение се появява разлика в броя на проводниците на фаза.

Ако на една фаза са монтирани два проводника и изолатори в гирлянди по 14 всеки, багажникът 330 kV е пред вас.

OHL 330 kV

Минималното разстояние до живите части в него се счита за 3,5 м. Необходимото увеличение на защитната зона до 30 м. Материалът за опорите е стоманобетон или метал.

Ако фазата е разделена на 2-3 проводника, а изолационните изолатори в гирлянди по 20 всеки, тогава напрежението на въздушната линия е 500 kV.

OHL 500 kV

Зоната за сигурност в този случай е ограничена до 30 метра. Разстояние по-малко от 3,5 m до проводниците се счита за опасно.

В случай на фазово разделяне на 4 или 5 проводника, чиято връзка е кръгла или квадратна и наличието на 20 или повече изолатора в гирляндите, напрежението на въздушната линия е 750 kV.

OHL 750 kV

Територията на сигурността на такива маршрути е 40 m, а приближаването до проводимите части по-близо от 5 m е животозастрашаващо.

VL 1150 kV

Този маршрут не трябва да се приближава на повече от 8 метра. Можете да видите такава линия с високо напрежение, например, на участъка от магистрала Сибир-Център.

Получавайте подробна информация за всяка надземна линия, нейното местоположение може да бъде на интерактивна карта в Интернет.

Подкрепа маркировка

Възможно е да се определи силата на въздушните линии чрез маркировка, нанесена директно върху опорите. Първите букви в този запис са главни букви, което означава клас на напрежение:

  • T - 35 kV,
  • C - 110 kV,
  • D - 220 kV.

Чрез тирето напишете номера на реда. Следващата цифра е серийният номер на поддръжката.

Подкрепа маркировка

Железопътни мрежи

Около 7% от електроенергията, произведена в електроцентрали в Русия, се предава по въздушните линии до железопътните съоръжения. Като цяло дължината на железопътния коловоз е 43 хиляди километра. От тях 18 хиляди км се захранват от постоянен ток от 3000 волта, а останалите 25 хиляди км се захранват от променлив ток от 25 000 волта.

Железопътен транспорт

Енергията на електрифицираните пътища се използва не само за движение на влакове. Тя се захранва от промишлени предприятия, селища, други обекти на недвижими имоти, разположени по протежение на железниците или в непосредствена близост до магистрали. Според статистиката повече от половината от електроенергията на железопътната контактна мрежа се изразходва за захранване на съоръжения, които не са включени в транспортната инфраструктура.

заключение

След като беше възможно да разберете как напрежението в електропроводите може да се определи от броя на изолаторите, остава да разберем до колко може да се вярва на този метод.

Климатичните условия в Русия са доста разнообразни. Например умереният континентален климат в Москва значително се различава от влажните субтропици на Сочи. Следователно, въздушните линии от един и същи клас на напрежение, разположени в различни климатични и екологични условия, могат да се различават една от друга както по вида на опорите, така и по броя на изолаторите.

В случай на цялостен анализ на всички критерии, предложени в статията, дефиницията на напрежението на електропровода по външни знаци ще бъде доста точна. Но какво може да бъде напрежението в конкретна линия с високо напрежение, местните енергийни експерти ще ви кажат със 100% точност.

Свързани материали:

(2 гласа)
Зареждане...

Добави коментар