Спецификации на PuV тел

Инсталационните проводници се използват за окабеляване вътре в електрически уреди и в електрически панели за вход и разпределение. Те включват проводници на фотоволтаичните фамилии, PuGV, PuV. Те са предназначени за монтаж в вериги с напрежение до 450V. И това е голяма част от задачите, които клиентите поставят пред електротехника, както в областта на домашното окабеляване, така и в индустриалните разпределителни табла, включително вериги с нисък ток. В тази статия ще разгледаме напречните сечения и техническите характеристики на проводника PuV.

Етикетиране Обяснение

За да разберете защо се използва този проводник, трябва да разберете как маркирането му се дешифрира. В нашия случай тя се дешифрира, както следва:

 • P - тел;
 • y - инсталация;
 • B - винилова изолация.

В съкращението няма буква „А” в началото, оттук става ясно, че PuV проводникът е меден. Цифрите, които следват маркировката, показват площта на напречното сечение на проводимата сърцевина, например в PuV-2.5, площта на напречното сечение е 2,5 квадратни метра. мм.

Характеристики на дизайна

Проводимото ядро ​​се състои от една или повече медни проводници; такива проводници често се наричат ​​монолитни, едножилни или твърди. Ядрото е покрито със слой изолация, изработена от PVC съединение.

Единична жица

Важно! PuV проводници с напречно сечение до 10 кв. mm се произвежда с едно проводящо ядро ​​и над 16 квадратни метра. mm - многожични проводници. Къде може да се използва зависи от състава на проводника!

Уплътнена тел

Характеристики на монолитните вени е тяхната ниска гъвкавост, но те запазват формата, която им се придава. Това ще осигури чист проводник и окабеляването в щита няма да провисне и да се обърка.

Интересно е, че проводникът PuV е направен в съответствие с GOST 6323-79, а проводимото ядро ​​съответства на GOST 22483-77 - това определя съответствието на жицата с нейните характеристики, за които ще говорим по-късно.

Изолацията може да бъде или твърда монохромна, или да се състои от зелени и жълти ивици - това решение се използва за полагане на проводници за заземяване. Когато поръчвате проводник, както в други случаи, трябва да посочите какъв цвят на изолацията ви трябва.

Технически спецификации

За PuV тел техническите характеристики съответстват на марките проводници, подобни по обхват. Нека ги разгледаме по-подробно.

 1. Променливо напрежение 450V с честота до 400 Hz.
 2. Постоянно напрежение - до 1000V.
 3. Диапазонът на допустимите работни температури е от -50 до +65 градуса по Целзий с влажност до 98%.
 4. Минималната температура, при която е разрешено окабеляването, е най-малко -15 градуса по Целзий.
 5. Максималната температура на нагряване на сърцевината е 70 градуса по Целзий.
 6. Изолационно съпротивление при температура не по-ниска от -20 градуса по Целзий - 20 MΩ
 7. Минимален радиус на огъване най-малко 10 външни диаметра на жицата.
 8. Срок на експлоатация - до 20 години (при липса на вредни фактори, като пряко излагане на ултравиолетово лъчение, твърде високи и ниски температури).
 9. Гаранционен срок е 3 години.
 10. Клас на гъвкавост - 1.

Не по-малко важна характеристика е съпротивлението на проводящия провод Ом / км. Тези стойности, както и теглото и броя на секциите, които виждате в таблицата по-долу.

Сечение на тел PuV

PuV проводниците отговарят на международните стандарти IEC 60227-1: 2007, IEC 60227-3: 1997, IEC 60227-4: 1997.

Също така си струва да се отбележи, че спазването на техническите спецификации се извършва само ако са спазени изискванията за съхранение, монтаж, транспортиране и експлоатация на продукта. Ето защо на всички етапи е важно да се изключат повреди от изолацията, неправилен монтаж, неподходящ PUE.

Обхват на приложение

Нека видим къде се използва въпросната жица. Техническите характеристики на PuV позволяват използването му за полагане на електрически табла или за монтиране на електропроводи в електрическо оборудване. Заварчиците са пример за такова оборудване и те често събират вериги за термични пистолети.

Инсталационен проводник в щита

В електрическите панели проводникът се използва удобно като джъмпери за разпределение на фазите между прекъсвачи и други елементи на панела. В допълнение, едножичният PuV проводник не е необходимо да бъде пресован с накрайници за връзка с винтова скоба, които се използват в същите машини, RCD, метри и други.

Също така, характеристиките му позволяват да се използва за монтаж на осветителни вериги или други електропроводи при полагане гофрирани тръби, кабелни канали или метални маркучи.

Гофрирани жици

Аналози и най-добрите производители

PuV тел заменен остарял PV-1Те имат почти идентични спецификации и предназначение. Ако трябва да извършите монтаж на трудно достъпни места, гъвкав аналог е подходящ за това - PuGV или MF-3.

Посетителите често задават въпроса "По какво PuV се различава от PuVV?" Основната им разлика е класът на гъвкавост, за PuGV той е 5, а за PuV - 1. Това се дължи на факта, че PuGV има многожичен дизайн, в противен случай техническите им характеристики почти напълно съвпадат.

Много предприятия произвеждат такъв проводник, сред тях можем да различим:

 • Podolskkabel OJSC, Podolsk;
 • JSC "Rosskat", Нефтегорск;
 • LLC Дмитров-кабел, Дмитров.

С това завършваме нашия преглед на характеристиките на проводника PuV. Надяваме се, че предоставеният материал е бил полезен и интересен за вас!

Прочетете също:

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар